Anamnese

Anamnese

De anamnese wordt gebruikt door de arts om er achter te komen wat de aard van de klachten is en waar door deze veroorzaakt worden. De items die uitgevraagd worden zijn

- pijn
-nacht pijn
-bewegingsbeperking
-krachtsverlies
-klikgevoel
-stabiliteit of onzeker gevoel
-ongeval
-overbelasting

Door deze vragen uit te diepen krijgt de arts inzicht in een mogelijke oorzaak van de klachten.
Door de anamnese te combineren met het lichamelijk onderzoek, lukt het in veel gevallen om tot een goede diagnose te komen.


Lichamelijk onderzoek

Bij het lichamelijk onderzoek kijkt de arts naar de stand van de schouder, de functie van de schouder bij het bewegen van de am en of dit pijnlijk is. Door het uitvoeren van verschillende testen kan de arts uitzoeken waar de bron van de pijn of de functiebeperking zich bevindt.
De testen zijn er op gericht afwijkingen te vinden in de functie van de botstructuren, spieren, pezen en het kapsel van de schouder.
Door het testen van de spierkracht kan gekeken worden of een bepaalde spier niet goed werkt of pijnlijk is. Door het kapsel te testen kan gezien worden of er teveel ruimte of juist te weinig ruimte is.


Inspectie van de schouder Door goed te kijken naar de patient kan de arts vststellen of er afwijkingen zijn in het bewegingspatroon vahet schouderblad.

(C) 2005 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken