Behandeling van schouderletsels

Conservatieve behandeling

Bij de behandeling van schouderletsels zijn er diverse mogelijkheden.
Deze zijn te onderscheiden in conservatieve (niet-operatief) en operatieve behandeling.
De conservatieve behandeling kan bestaan uit:

-rust
-pijnstilling
-fysiotherapie
-manuele therapie
-mensendieck/cesartherapie
-injectie therapie
-shock wave therapie
-brace

Vooral aanpassing van de activiteiten en fysiotherapeutische begeleiding zijn belangrijk bij het verhelpen van schouderklachten. Veel schouderklachten die spontaan of door overbelasting zijn ontstaan, zullen met eenvoudige adviezen binnen 12 weken verdwijnen. Indien dit niet het geval is, kan het zinvol zijn verder onderzoek te doen naar de precieze oorzaak van de klachten.


Oefeningen bij impingement Bij een impingement syndroom zijn goede schouderoefeningen van belang om de kwaliteit van de schouderblad en cuffspieren te optimaliseren.

Operatieve behandeling

Als de klachten niet verbeteren op conservatieve maatregelen kan een operatieve behandeling worden overwogen.
De operatieve therapie kent verschillende mogelijkheden. De indicatie tot een operatie wordt pas gesteld als er sprake is van een duidelijk diagnose. Meestal kan de diagnose goed gesteld worden op grond van de anamnese en het lichamelijk onderzoek. Een kijkoperatie van de schouder om te zien wat er aan de hand is, wordt op dit moment nauwelijks meer toegepast omdat met beeldvormende technieken al een goede diagnose gesteld kan worden.
De meeste aandoeningen van de schouder zijn tegenwoordig via de "kijkbuis" op te lossen. Zo zijn de meeste vormen van schouderinstabiliteit uitstekend arthroscopisch te verhelpen. Ook aandoeningen zoals impingement (inklemming) van de schouder en cuffrupturen zijn vaak scopisch goed op te lossen.
In geval van een breuk van de schouder zijn vaak uigebreidere ingrepen noodzakelijk. BEHANDELING


Operatief behandeld letsel van het labrum Met behulp van de arthroscoop is het labrum weer stevig vastgezet op het kommetje van de schouder.

(C) 2005 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken